Bilek Ağrısı

Bilek Ağrısı

Birçok problem bilek ağrısına neden olabilir. Karpal tünel sendromu ağrıya, uyuşmaya ve güçsüzlüğe neden olur. Romatoid artrit, gut ve diğer artrit türleri bileklerin hassaslaşmasına ve şişmesine neden olabilir. Atel kullanmak ve dinlenmek bilek ağrısını hafifletebilir. Kronik ağrınız varsa, ameliyat olmanız gerekebilir.

 

Bilek ağrısı nedir?

Bileğiniz, elinizi ve kolunuzu birbirine bağlayan bir eklemdir. Bilek ekleminiz, elinizi ve bileğinizi bükmenize, düzeltmenize ve döndürmenize yardımcı olan birçok küçük kemik içerir. Tedavi edilebilir birçok sorun bileklerde ve ellerde ağrı, uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilir.

 

Bilek ağrısına ne sebep olur?

Düştükten sonra bilek ağrınız varsa, kırık, burkulma veya kısmi bağ kopması gibi bir yaralanmanız olabilir, ancak bazen sebebi bilinmeyen ağrılar yaşayabilirsiniz. Bu semptomlar gelip geçici olabilir, gün boyunca kötüleşebilir veya hiç geçmemiş gibi görünebilir. Kronik bilek ağrısının nedenini bulmak zor olabilir. Doktorunuz dikkatli bir muayene ve uygun görüntüleme çalışmaları ile sorununuzu tespit edecektir.

Aşağıdakilerden dolayı bilek ağrınız olabilir:

Karpal tünel sendromu: Bu yaygın el sorunu, el ve bilekte ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlüğe neden olur. Karpal tünel sendromu; tekrarlayan hareketlerden veya aşırı kilodan kaynaklanan şişkinlik median siniri kanal içinde sıkıştırdığında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Tendinit: Bileğinizin ve parmaklarınızın hareketini sağlamak için birçok tendon bileğinizden geçer. Bu tendonlar tahriş olursa şişebilir, hareketle ağrıya veya yırtılmaya neden olabilir. De Quervain Tendiniti, tendinitin en yaygın türlerinden biridir. Bileğinizin başparmak tarafında oluşur. De Quervain Tendiniti’nde başparmağınız ve bileğiniz bir aradayken hareketler yaptığınızda şiddetli ağrınız olacaktır. Bu semptomları yaşarsanız, doğru bir teşhis için sağlık uzmanınıza başvurun.

Ganglion kistleri: Ganglion kisti, bilek eklemlerinde ve tendonlarında oluşan kanserli olmayan (iyi huylu), sıvı dolu bir yumrudur. Büyük bir kist bileğinizdeki sinirlere baskı yaparak uyuşukluğa, karıncalanmaya ve donuk bir ağrıya neden olabilir. Durum tehlikeli veya zarar verici değildir ancak rahatsızlığa neden olabilir.

Gut: Bir tür artrit, gut eklemleri alevlendirerek ağrılı, hassas ve şişkin hale getirir. Etkilenen eklem dokunulduğunda sıcak gelebilir. Gut, kan dolaşımınızda çok fazla ürik asit (gıda sindiriminden kaynaklanan atık bir ürün) biriktiğinde ortaya çıkar. Fazla ürik asit, eklemlerinizde ve yumuşak dokunuzda küçük, ağrılı kristallerin oluşmasına neden olur.

Osteoartrit: Bu artrit formu, kemiklerin uçlarını kaplayan bağ dokusu olan kıkırdak yıprandığında gelişir. Osteoartritte kemik kemiğe sürtünerek ağrıya, şişmeye ve sertliğe neden olur.

Psoriatik artrit: Kalın, pullu cilt lekeleri ile karakterize bir cilt hastalığı olan sedef hastalığını yaşayan kişilerde psoriatik artrit olabilir. Bu artrit bilek ağrısına, hassasiyete ve şişmeye neden olur. Sertliğe ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden olabilir.

Romatoid artrit: Romatoid artrit (RA), genellikle el ve bileklerdeki küçük eklemlerde başlayan başka bir otoimmün hastalıktır. Genellikle her iki eli veya bileği etkiler. Bileklerinde romatoid artrit olan kişilerde eklem ağrısı, şişme ve sertlik görülebilir.

Lupus: Sistemik lupus eritematozus, vücudunuzun kendi sağlıklı dokusuna saldırmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Lupuslu kişilerde sıklıkla bilek ve ellerindeki küçük eklemlerde artrit gelişir.

Olağandışı ve nadir bilek ağrısı kaynakları ise şunları içerir:

Enfeksiyon.

Tümör.

Karpal kemiğin avasküler nekrozu (kan beslemesinin kaybı).

Servikal (boyun) sinir sıkışması.

 

Bilek ağrısı nasıl tedavi edilir?

El bileği ağrısı için tedaviler nedene bağlı olarak değişir. Ağrının ciddiyetine bağlı olarak, bir kırık için koruyucu bir atele veya alçıya ihtiyacınız olabilir. Kırık stabil değilse, ameliyat gerekebilir. Alçı veya atel gibi uzun süreli bir destek kullanmak; burkulma, karpal tünel sendromu veya artritin neden olduğu ağrıyı hafifletebilir

Kronik, şiddetli ağrı için sağlık uzmanınız şunları önerebilir:

Semptomları hafifletmek için ağızdan ve/veya enjekte edilen ilaçlar.

Median sinir üzerindeki baskıyı azaltmak için karpal tünel ameliyatı.

Sıkıştırılmış tendonların cerrahi olarak gevşetilmesi.

Artritten kemik-kemiğe teması kolaylaştırmak için cerrahi. Bu, potansiyel bilek füzyonu, kemik çıkarma, tam veya kısmi bilek değiştirme gibi hareket koruyucu prosedürleri içerebilir.

İltihaplı dokunun çıkarılması (bilek debridmanı). Cerrahınız açık veya artroskopik (minimal invaziv) bir teknik kullanabilir.

 

Bilek ağrısını evde nasıl tedavi edebilirim?

Bilek ağrısını kötüleştiren aktiviteleri sınırlamanız veya durdurmanız gerekebilir. Diğer evde terapiler şunları içerir:

Akut yaralanmalar için soğuk kompres.

Kronik durumlar için sıcak kompres.

Doktorunuz tarafından tavsiye edilen el egzersizleri.

 

Bilek ağrısını nasıl önleyebilirim?

Bazı tekrarlayan hareketler bilek ağrısına neden olabilir veya ağrının artmasına neden olabilir. Bilgisayar başında çok zaman geçiriyorsanız bileklerinizin ve çevresindeki tendonların tahrişini gidermek için masa düzeninizi değiştirebilirsiniz. Bu adımlar bilek ağrısını önlemeye yardımcı olabilir:

Yazarken bileklerinizin yukarı bükülmemesi için klavyenizi aşağıda tutun.

Yazmaya belirli periyodlarla ara verin ve ellerinizi dinlendirin.

Klavyeniz ve fareniz için bilek desteği kullanın.

Fare kullandığınız elinizi değiştirin veya baskın olmayan elinizle bir fare kullanmak için kendinizi eğitin.

 

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Birçok insan bir noktada bilek ağrısı yaşar. Bir burkulma veya kırık dışında, karpal tünel sendromu, tendinit ve artrit bilek ağrısının başlıca nedenleridir. Sağlık uzmanınız bilek ağrınıza neyin neden olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir ve uygun tedavileri önerebilir. Çoğu zaman, atel takmak, aktiviteleri değiştirmek ve el egzersizleri yapmak gibi cerrahi olmayan tedaviler semptomları hafifletebilir.

Aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız doktora görünmelisiniz.

Elinizi, bileğinizi veya parmaklarınızı hareket ettiremiyorsanız.

İki haftalık evde tedaviden sonra ağrınız devam ediyorsa.

Kolunuzda ağrılı karıncalanma hissediyorsanız.

Kolunuzda, bileğinizde, elinizde veya parmaklarınızda olağandışı kızarıklık veya şişlik varsa

 

 

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.

Son Güncelleme: 17 Oca 2024


DİKKAT!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
İnternet sitemizi ziyaret ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.

E-Sonuç