İçindekiler
Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı, burnunuzun içini kaplayan dokuları tahriş eden bir şey olduğunda meydana gelir. Tahriş; iltihaplanma, şişme ve mukus üretiminin zincirleme reaksiyonunu başlatarak burnunuzdan hava almayı zorlaştırır. Tedavi edilmediği takdirde burun tıkanıklığı sinüzit, burun polipleri veya orta kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.
Burun tıkanıklığı nedir?
Burun tıkanıklığı, burnunuzun içini kaplayan dokuları tahriş eden bir şey olduğunda meydana gelir. Tahriş, iltihaplanma, şişme ve mukus üretiminin zincirleme reaksiyonunu başlatarak burnunuzdan hava almayı zorlaştırır. Burun tıkanıklığı tipik olarak birkaç gün sonra geçer, ancak bir hafta veya daha uzun süren tıkanıklık bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Tedavi edilmediği takdirde burun tıkanıklığı sinüzit, burun polipleri veya orta kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.
Burun tıkanıklığının belirtileri nelerdir?
Burnunuz tıkalı veya tıkalı ise şu semptomları yaşayabilirsiniz:
Burnunuzdan nefes almakta zorlanabilirsiniz.
Burun akıntısı olarak da bilinen mukus akıntısı yaşayabilirsiniz.
Burnunuzdan hava alamadığınız için ağzınızdan nefes almak zorunda kalabilirsiniz.
Burun tıkanıklığı olan bebekler emzirirken veya biberon alırken sorun yaşayabilirler.
Bazen burun tıkanıklığı vücudunuzun viral veya bakteriyel bir enfeksiyonla savaştığının ilk işaretidir. Nadiren, burnunuzdaki bir tümör veya polip, burnunuzu tıkalı hissettirebilir.
Burun tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
Burun tıkanıklığı aşağıdaki gibi ek semptomlara neden olabilir:
Hapşırma.
Öksürük.
Baş ağrısı.
Burun tıkanıklığını ne tetikler?
Birçok faktör burun tıkanıklığını tetikleyebilir. Bunun nedeni, vücudunuzu davetsiz misafirlerden (antijenlerden) korumak söz konusu olduğunda burnunuzun ön sırada olmasıdır. Burnunuz kir, partikül ve alerjen taşıyabilecek havayı alır. Burnunuzun iç kısmında, bu davetsiz misafirleri yakalayan ve vücudunuzdan uzaklaştıran kıllar bulunur. Hapşırdığınızda veya burnunuzu sümkürdüğünüzde, davetsiz misafirleri sisteminizden kovmuş olursunuz. Bazen burun kıllarınız tüm davetsiz misafirleri yakalamaz. Bu olduğunda, burnunuzun içini kaplayan doku iltihaplanır ve şişmeye başlar. Ardından, bağışıklık sisteminiz devreye girer ve burnunuzu davetsiz misafirleri temizlemeyi amaçlayan mukusla doldurur. Şişmiş burun dokuları ve mukus birleşerek burnunuzu tıkar ve durumunuzu daha da kötüleştirir.
Burun tıkanıklığının en yaygın nedenleri nelerdir?
Burun tıkanıklığı genellikle rinit gibi durumlarla olur. İki tür rinit vardır - alerjik rinit (saman nezlesi) ve alerjik olmayan rinit.
Alerjik rinit
Alerjik rinit veya saman nezlesi, vücudunuzun alerjenlere verdiği tepkidir. Alerjenler havadaki küçük parçacıklardır. Yaygın alerjenler şunları içerir:
Polen: Ağaçlar ve bitkiler ilkbahar, yaz ve sonbaharda çiçek açtıklarında polen üretirler. Havaya karışan bu polenler burnunuza ulaşarak alerjik reaksiyona neden olabilir.
Toz akarları: En temiz ortamlarda bile halı, mobilya, çarşaf ve nevresimlerde yaşayan toz akarları olabilir.
Küf: Küf, alerjik reaksiyonlara neden olabilecek sporlar üretebilir.
Evcil hayvan tüyü: Bazı insanlar evcil hayvanların tüylerine karşı alerji geliştirirler.
Alerjik olmayan rinit
Alerjik olmayan rinit, viral bir hastalığınız olduğunda veya belirli tetikleyicilere maruz kaldığınızda ortaya çıkar. Bu tetikleyiciler şunlar olabilir:
Çevresel: Stres, dumana maruz kalma, boya kokusu veya baharatlı yiyecekler burun tıkanıklığına neden olabilecek maddelere örnektir.
İlaçlar: Yüksek tansiyon veya ağrı için bazı ilaçlar alırsanız burun tıkanıklığı gelişebilir.
Hormonal: Ergenliğe girmek veya hamile kalmak gibi hormonal değişiklikler burun tıkanıklığını tetikleyebilir.
Enfeksiyonlar: Sinüs enfeksiyonları (sinüzit) veya soğuk algınlığı burun tıkanıklığına neden olabilir.
Genişlemiş adenoidler: Adenoidler, burun geçişinizin hemen arkasında bulunan bezlerdir. Mikropları yakalamaya yardımcı olurlar. Bazen adenoidler şişer ve burun tıkanıklığına neden olur.
Burun tıkanıklığı nasıl teşhis edilir?
Doktorlar semptomlarınızı değerlendirerek ve burnunuzu, kulaklarınızı ve boğazınızı kontrol ederek burun tıkanıklığını teşhis eder. Bazı nadir olası nedenleri dışlamak için aşağıdakiler gibi daha fazla test yapabilirler:
Boğaz kültürü: Bu test boğazınızdaki belirli bakterileri kontrol eder.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Doktorunuz burnunuzdaki tıkanıklıkların nedenini araştırmak için bir BT taraması isteyebilir.
Nazal endoskopi: Doktorunuz burnunuzun içine bakmak için özel bir kamera kullanabilir.
Burun tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?
Doktorlar burun tıkanıklığını spesifik nedenine göre tedavi eder. Örneğin, kedilere alerjiniz olduğu için burun tıkanıklığınız varsa, bir tür alerjik rinitiniz vardır. Kedilerden kaçınmak ve semptomlarınızı kontrol altına almak için doktorunuzun reçete edeceği bir ilaç almak durumunuzu kolaylaştırabilir.
Tıkanıklığınız bir tür alerjik olmayan rinitse, tıkanıklığı neyin tetiklediğini belirleyerek ve semptomları kontrol altına almak için doktorunuzun reçete edeceği ilacı alarak durumunuzu yönetebilirsiniz.
Tıkalı bir burun nasıl temizlenir?
Burun tıkanıklığını gidermenin yolları şunlardır:
Bol su ve berrak sıvılar için. Sıvılar, mukusun incelmesine yardımcı olur ve tıkanıklığın rahatlamasına yardımcı olur.
Mukusu temizlemek için tuzlu bir burun spreyi kullanın veya burnunuzu tuzlu su ile yıkayın.
Evinizdeki ve/veya iş yerinizdeki havayı nemlendirmek için buharlı oda nemlendiricileri kullanın.
Burun tıkanıklığı bebeğinizi emmekten veya biberon almaktan alıkoyuyorsa, burnundan mukusu temizlemek için bir nazal ampul şırıngası kullanın.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Burun tıkanıklığı tipik olarak birkaç gün içinde geçer. Eğer geçmiyorsa bakteriyel bir enfeksiyon geliştirmiş olabilirsiniz. Aşağıdaki belirtilere sahipseniz doktorunuza danışın.
Burun tıkanıklığınız 10 günden fazla sürdüyse
Burnunuzdan gelen mukus yeşil, sarı renkteyse veya içinde kan varsa.
Ateşiniz varsa
Yeni doğan bebeğinizde beslenmesine engel olacak derecede burun tıkanıklığı varsa.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.