Diz Ağrısı

Diz Ağrısı

Diz ağrınız varsa, evde uygulayacağınız basit yöntemlerle ve dinlenerek ağrınızı hafifletebilirsiniz. Ancak daha ciddi vakalar (tendonlara ve bağlara zarar veren ani yaralanmalar veya ciddi eklem dejenerasyonu gibi) tıbbi müdahale ve bazen ameliyat gerektirir.

 

Diz ağrısı nedir?

Diz ağrısı, en yaygın olarak aşırı kullanım, yaralanmalar veya artrit gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Diz ağrısını her yaşta yaşayabilirsiniz, ancak yaşlı insanlarda osteoartrit olarak bilinen bir durum olan eklem dejenerasyonu nedeniyle diz ağrısı gelişme olasılığı daha yüksektir.

Ağrınıza neyin sebep olduğuna bağlı olarak, dinlenme, doktorunuzun size reçete edeceği ilaçlar ve buz kompresi ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Daha ciddi bir yaralanmanız varsa, cerrahi müdahaleye ihtiyacınız olabilir.

Yırtık tendonlar veya yırtık bağlar gibi dizdeki hasarları onarmak için minimal invaziv cerrahi türleri (artroskopik cerrahi) kullanılır. Hasarın şiddetli olduğu durumlarda, doktorunuz diz protezi ameliyatı önerebilir.

 

Diz hangi bölümlerden oluşur?

Deri.

Kaslar.

Kemikler.

Kıkırdak - kemikler için koruyucu astar.

Menisküs – tampon görevi gören bir tür kıkırdak.

Tendonlar - kasları kemiklere bağlayan lifler.

Ligamentler - Kemikleri diğer kemiklere bağlayan dokular.

Bursa- deri altında bulunan ince koruyucu keseler.

 

Diz ağrısının nedenleri nelerdir?

Birçok durum ve yaralanma dizlerinizi incitebilir. Bazı yaygın diz ağrısı nedenleri arasında çarpma, yaralanma gibi travmalar, aşırı kullanım ve artrit sayılabilir.

Tekrarlayan aktiviteler ağrıya neden olabilir Bazı örnekler:

Patellofemoral ağrı (koşucu dizi): Diz kapağının altında veya çevresinde hissedilen, daha çok aktif ve genç kişilerde gözlenen ve dizlerin aşırı kullanımına bağlı bir ağrı türüdür.

Osgood-Schlatter hastalığı: Çocuklarda aşırı kullanıma bağlı olarak diz kapağının altındaki kaval kemiğinde şişliğin meydana geldiği bir hastalıktır.

Kuadriseps veya patella tendonunu içeren tendinit: Genellikle voleybol veya basketbol gibi tekrarlayan atlama sporlarını yapan kişilerde görülür.

Ani travmalar diz ekleminizin bazı kısımlarına zarar verebilir. Yaygın diz yaralanmaları şunları içerebilir:

Ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanması veya medial kollateral bağ (MKB) yaralanması: Dizin ana stabilize edici bağlarında hasar meydana gelmesi durumudur.

Bursit: Diz eklemini tamponlayan sıvı dolu keselerin iltihaplanması (şişmesi).

Dizkapağı çıkığı: Diz kapağınızın yerinden oynaması.

Menisküs yırtığı: Diz kıkırdağında (kemiklerin birlikte düzgün hareket etmesine yardımcı olan kaygan doku) yırtılma meydana gelmesi.

Tekrarlayan aktiviteler, aşırı kullanım ve travmalar dışında dizlerinizde ağrıya sebep olabilecek bazı durumlar;

Artrit: Vücudunuzdaki birçok farklı eklemi etkileyebilen bir durumdur. Dizinizde artrit olduğunda, eklemin şişmesine neden olur. Bu acı verici bir durum olabilir. Yaşlandıkça ve zaman içinde dizinizde artrit gelişmesi daha olasıdır. Aşağıdakiler dahil dizleri etkileyebilecek birkaç farklı artrit türü vardır:

Romatoid artrit: Bu tip artrit, vücudun eklemlerine saldırarak iltihaplanmaya (şişmeye) neden olan bir otoimmün hastalıktır.

Osteoartrit: Bu tip artrit, ekleminizdeki kıkırdağın belirli bir süre boyunca hasar görmesi ile karakterizedir. Vücut ağırlığı eklem sağlığınızda büyük rol oynayabilir. Fazla kilolu olmak diz üzerinde ekstra yük ve stres oluşturabilir. Düzenli egzersiz yaparak ve besleyici bir diyet programına sadık kalarak sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak eklem ağrısı riskinizi azaltabilir.

 

Diz ağrısı nasıl tedavi edilir?

Diz ağrısının tedavisi, ağrıya neyin sebep olduğuna ve ağrının sizi ne kadar rahatsız ettiğine bağlıdır.

Hafif diz yaralanmaları genellikle dinlenme, buz kompresi ve doktorunuzun size reçete edeceği iltihap önleyici ilaçlarla düzelebilir.

Artrit diz ağrısına neden oluyorsa, tedaviniz doktorunuzun size özel olarak reçete edeceği ilaçlar ve fizik tedaviyi içerebilir.

Doktorlar gerekirse minimal invaziv cerrahi ile tendon ve bağ yırtıklarını onarabilir.

Daha ciddi nedenlere bağlı diz ağrıları, diz protezi ameliyatını gerektirebilir.

Diz ağrınızın sebebi ne olursa olsun, doğru fizik tedavi egzersizlerini yapmak dizinizi destekleyen kasları güçlendirerek ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

Evde diz ağrısını nasıl hafifletebilirim?

Doktorunuz veya fizyoterapistiniz diz ağrısını hafifletmek için evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bakım önerilerinde bulunabilir. Bunlar şunları içerebilir:

Isı veya buz kompresi uygulamak.

Ağrıya neden olabilecek aktivitelerden kaçınmak.

Nazik esnemeler veya egzersizler yapmak.

Dizi desteklemek için atel kullanmak.

 

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız doktora görünmelisiniz;

Düşme veya kazadan sonra şiddetli diz ağrınız varsa

Diziniz kilonuzu taşıyamayacak kadar ağrılı veya dengesizse

Diziniz şişmişse veya tamamen uzatamıyorsanız

Birkaç günden uzun süredir rahatsız eden ağrınız varsa

 

 


Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.

Son Güncelleme: 17 Oca 2024


DİKKAT!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
İnternet sitemizi ziyaret ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.

E-Sonuç