Fibrokistik Göğüsler
Fibrokistik meme değişikliği, çoğunlukla menopoz öncesi kadınları etkileyen kanserli olmayan yaygın bir durumdur. Fibrokistik meme değişiklikleri, meme hassasiyeti veya göğsünüzde ani kitlelerin ortaya çıkması dahil olmak üzere çok çeşitli semptomları kapsar. Çoğu durumda, tedaviye gerek yoktur.
Fibrokistik meme nedir?
Fibrokistik göğüsler, göğüs dokunuzda "topaklı" değişikliklere neden olan yaygın bir durumdur. Bu değişiklikler sabit olabilir veya adet döneminize göre dalgalanabilir.
Fibrokistik meme değişiklikleri kimlerde görülür?
Fibrokistik meme değişiklikleri en çok 20 ila 50 yaşları arasındaki premenopozal kişilerde görülür ve bu yaş grubundakilerin kadınların yaklaşık %50'sini etkiler. Menopozdan dönemine girmiş ve hormon replasman almayan kişilerde durum oldukça nadirdir.
Alkol almak, özellikle 18 ila 22 yaşları arasındaki gençlerde fibrokistik meme değişiklikleri riskini artırabilir. Kafeinin de durumun ciddiyetine katkıda bulunduğu düşünülmektedir, ancak bu hala tıp camiasında tartışmaya açıktır.
Fibrokistik meme bir hastalık mıdır?
Hayır. Durum daha önce fibrokistik meme hastalığı olarak adlandırılıyordu, ancak sağlık hizmeti sağlayıcıları birkaç nedenden dolayı bu terimi kullanmayı bıraktı. İlk olarak, fibrokistik göğüslere sahip olmak yaygındır. Aslında gayet normaller. İkincisi, sırf fibrokistik göğüslere sahip olmanız bir sağlık sorununuz olduğu anlamına gelmez. Bu durum artık basitçe fibrokistik meme değişiklikleri olarak adlandırılmaktadır.
Fibrokistik meme değişikliklerine ne sebep olur?
Kesin mekanizma belirsiz olsa da, fibrokistik meme değişikliklerinin, menstrüel döngünüz sırasında dalgalanan hormon seviyelerinden - özellikle östrojenden - kaynaklandığına inanılmaktadır.
Fibrokistik göğüsler vücudumu nasıl etkiler?
Fibrokistik meme değişikliklerine aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka semptom eşlik edebilir:
Adetinizden hemen önce kötüleşebilen meme rahatsızlığı veya hassasiyeti.
Göğsünüzde ani kitle oluşumu (aynı hızla kaybolabilir)
Göğsünüzde, genellikle koltuk altınıza yakın, serbest hareket eden, yumrulu kitleler. Bunlar genellikle asemptomatiktir (ağrıya neden olmaz) ve tesadüfen veya kendi kendine meme muayenesi sırasında keşfedilir.
Semptomlar 30 yaşından sonra kötüleşebilir ve 35 yaşından sonra tekrar yoğunlaşabilir.
Fibrokistik meme değişiklikleri nasıl tedavi edilir?
Çoğu durumda, doktorunuz kanseri ekarte ettikten sonra fibrokistik meme değişiklikleri için herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
Fibrokistik meme değişiklikleri nedeniyle ağrı veya rahatsızlık çekiyorsanız, semptomların kötüleştiği gece ve gündüz iyi, destekleyici bir sutyen giymelisiniz. Ayrıca göğüslerinize zarar verebilecek temas sporlarından ve diğer faaliyetlerden de kaçınmalısınız. Kahve, çay, soda ve çikolatanın tümü rahatsız edici semptomları tetikleyebileceğinden kafeinden uzak durmak da iyi bir fikirdir.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Göğüs dokusundaki herhangi bir değişiklikte, ciddi sorunları ekarte etmek için derhal sağlık uzmanına danışmalısınız. Doktorunuz büyümenin kanserli mi yoksa iyi huylu mu olduğunu görmek isteyecektir. Bunu yapmanın ilk adımları genellikle mamografi veya ultrason taramalarıdır. Göğüs dokuları genellikle mamografi ile değerlendirilemeyecek kadar yoğun olduğundan, genç insanlar için tek başına ultrason kullanılabilir. Sağlık uzmanınız, kitlenin doğasını belirlemek için bu görüntüleme testlerini kullanabilir.
Bazı durumlarda, sağlık uzmanınız doku örneği almak için biyopsi de yapabilir. Bu, bir yumrunun katı mı yoksa kist mi olduğunu ve kanserli olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Bir kist bazen biyopsiniz sırasında bile çıkarılabilir.
Fibrokistik meme değişiklikleri olan kişilerde kitleler tekrarlayabilir. Gelecekte daha fazla kitle geliştirirseniz, hemen sağlık uzmanınıza bildirin.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.