Gece Körlüğü (Niktalopi)

Gece Körlüğü (Niktalopi)

Gece körlüğü (Niktalopi) bir hastalık değil, retina problemi gibi altta yatan başka bir hastalığın belirtisidir. Körlük, gece olduğunda veya zayıf ışıkta iyi görmenizi engeller. Gece körlüğünün birçok olası nedeni vardır ve tedavi bu nedenin belirlenmesine bağlıdır.

 

Gece körlüğü nedir?

Gece körlüğü (niktalopia), gece veya zayıf ışıkta iyi görememenizdir. Genellikle iyi aydınlatılmış ortamlardan zayıf aydınlatılmış ortamlara hızla uyum sağlayamama ile ilişkilidir. Kendi başına bir hastalık değil, daha çok altta yatan bir göz probleminin, genellikle bir retina sorununun belirtisidir. Miyop olan kişilerin gece görüşünde bazı güçlükler yaşaması yaygındır, ancak bu retina hastalığından değil, optik sorunlardan kaynaklanmaktadır.

 

Düşük ışıkta veya ışıksızken göze ne olur?

Gözleriniz sürekli ışığa uyum sağlıyor. Düşük ışıkta veya hiç ışık olmadığında, gözbebekleriniz (gözlerinizin ortasındaki siyah daire) büyür (genişler) ve böylece gözünüze daha fazla ışık girer. Bu ışık daha sonra retina tarafından alınır (gözünüzün arkasındaki tüm çubuk ve koni hücrelerini barındıran doku). Koni hücreleri rengi görmenize yardımcı olur. Çubuk hücreleri ise karanlıkta görmenize yardımcı olur. Bu çubuk hücreleri bir hastalık veya yaralanma nedeniyle iyi çalışmadığında, karanlıkta iyi veya hiç göremezsiniz.

 

Gece körlüğünün en yaygın nedenleri nelerdir?

Gece körlüğünün aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok olası nedeni vardır:

Miyopi (uzağı görememe).

Glokom (göz tansiyonu) ilaçları.

Katarakt.

Retinitis pigmentoza.

Özellikle bağırsak baypas ameliyatı geçirmiş bireylerde A vitamini eksikliği.

Diyabet.

Gece körlüğüne neyin neden olduğunu belirlemek için, bir göz uzmanı kapsamlı bir göz muayenesi yapacak ve bir dizi özel görüntü, test veya muayeneden herhangi birini sipariş edebilir.

 

Gece körlüğü nasıl tedavi edilir?

Gece körlüğünüzün tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Tedavi, kendinize yeni bir gözlük reçetesi almak veya glokom ilaçlarını değiştirmek kadar basit olabilir veya gece körlüğünün nedeni kataraktsa ameliyat gerektirebilir.

Retina hastalığınız varsa, tedavi hastalığın tipine bağlı olacak ve bir retina uzmanı tarafından ek inceleme gerektirecektir.

 

Gece körlüğü nasıl önlenebilir?

Genetik yatkınlıkları engelleyemezsiniz, ancak yaşam tarzınızı kontrol edebilirsiniz. Gece körlüğünü önlemek için aşağıdakileri deneyin:

A Vitamini içeren yiyecekleri yiyin. Bazı öneriler şunları içerir:

Havuçlar.

Kavunlar.

Bal kabağı.

Ispanak.

Süt.

Yumurta.

Düzenli göz muayenesi yaptırın. Gözlerinizle ilgili bir sorununuz olup olmadığını erkenden anlayabilmeleri için düzenli olarak bir göz uzmanına görünün.

Güneş gözlüğü takmak gözlerinizi güneşten korur. UV ışınlarına maruz kalmak katarakt, makula dejenerasyonu ve glokom riskinizi artırır.

Kullandığınız güneş gözlüğü;

UVA ve UVB ışınlarının en az %99'unu engellemelidir.

Gözlerinizi her açıdan korumalıdır.

Görünür mavi ışığın %75 ila %90'ını filtrelemelidir.

 

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Gece araba kullanırken görmekte zorlanıyorsanız veya hiç göremiyorsanız veya az aydınlatılmış bir alanda zorlukla görüyorsanız gece körlüğünüz olabilir. Hemen sağlık uzmanınıza görünün çünkü gece körlüğü ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

 

 

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.

Son Güncelleme: 17 Oca 2024


DİKKAT!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
İnternet sitemizi ziyaret ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.

E-Sonuç