Peteşi
Peteşi, deri veya mukoza zarının altında ortaya çıkan küçük kanama noktalarıdır. Mor, kırmızı veya kahverengi noktalar şeklindedir ve kabarık veya kaşıntılı değildir. Pek çok farklı şey peteşiye neden olabilir ve bazıları ciddidir. Sizde veya çocuğunuzda hızla yayılan peteşi varsa doktorunuza danışın.
Peteşi nedir?
Peteşi, cilt altında veya mukoza zarlarında (ağız veya göz kapakları) ortaya çıkan küçük kanama noktalarıdır. Her biri bir nokta büyüklüğünde olan mor, kırmızı veya kahverengi noktalardır. Kabarık veya kaşıntılı değildir.
Peteşi döküntü müdür?
Hayır. Peteşi döküntü gibi görünebilir, ancak değildir. Derideki kırmızı noktalar, kırık kılcal damarlardan, derinin altındaki küçük kan damarlarından kaynaklanır. Kaşıntılı veya ağrılı değildirler.
Peteşi üzerine basarsanız, mor, kırmızı veya kahverengi kalırlar. Ancak bir kızarıklığa basarsanız, solgun veya daha hafif olur.
Peteşi nerede olabilir?
Peteşi vücudun herhangi bir yerinde görünebilir, ancak genellikle aşağıdakilerin üzerinde veya içinde bulunur:
Göz kapaklarının içi
Bacaklar
Ağız
Karın
Peteşinin olası nedenleri nelerdir?
Basit ve geri döndürülebilir nedenlerden ciddi hastalıklara kadar çeşitli şeyler peteşilere yol açabilir:
Endokardit: Endokardit, kalbin astarında oluşan bir enfeksiyondur. Diğer belirtileri ateş, titreme, yorgunluk, vücut ağrıları ve nefes darlığıdır.
Enfeksiyon: Bazı bakterilerden kaynaklanan hastalıklar peteşilere neden olabilir. Sitomegalovirüs veya hantavirüs gibi viral enfeksiyonlar da peteşiye neden olabilir. Diğer enfeksiyon belirtileri yorgunluk, ateş, boğaz ağrısı, şişmiş lenf bezleri ve bademcikler, vücut ağrıları, bulantı ve kusmayı içerebilir.
Yaralanma: Cildin zarar görmesi peteşilere neden olabilir. Örnekler arasında çarpma, böcek ısırığı, ciltte sürtünme ve hatta güneş yanığı sayılabilir.
Lösemi: Lösemi, kan ve kemik iliğinde bulanan kanserdir. Bu hastalığın diğer belirtileri arasında kilo kaybı, şişmiş lenf bezleri, kolay kanama veya morarma, burun kanaması ve gece terlemeleri sayılabilir.
İlaçlar: Bazı antibiyotikler, antidepresanlar ve kan sulandırıcı ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçlar peteşiye neden olabilir.
Mononükleoz: Mono olarak da adlandırılan bu viral enfeksiyon, gençler arasında yaygındır. Genellikle yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı, lenf bezleri ve bademciklerde şişme ve ateşe neden olur.
Gerilme: Gerildiğinde derinin altındaki kan damarlarını kırabilirsiniz. Şiddetli kusma, çok ağır bir şey kaldırma veya doğum yapma karın bölgesinin gerilmesine örnek olarak verilebilir.
Trombositopeni: Trombositopeni ile kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan trombosit seviyelerindeki dümedir. Ayrıca kolay morarma, burun veya diş etlerinde kanama, idrar veya dışkıda kan, sarımsı cilt ve gözlere neden olabilir.
Vaskülit: Vaskülit, kan damarlarında iltihaplanmadır (şişme). Ayrıca ateş, baş ağrısı, kilo kaybı ve sinir problemlerine (ağrı, halsizlik veya uyuşukluk) neden olur.
Viral hemorajik ateşler: Ebola ve dang humması gibi viral hemorajik ateşler kanın pıhtılaşmasını zorlaştırır. Diğer semptomlar arasında yüksek ateş, kolay morarma veya kanama, vücut ağrıları ve halsizlik sayılabilir.
C vitamini eksikliği: Vücudunuz yeterince C vitamini almadığında iskorbüt geliştirebilirsiniz. Diğer belirtiler arasında şişmiş diş etleri, ağrılı eklemler, kolay morarma ve nefes darlığı bulunur.
Peteşi nasıl tedavi edilir?
Peteşi tedavisi, nedene bağlı olarak değişir. Gerilme veya cilt yaralanması gibi durumlarda herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Daha ciddi bir neden varsa, şunlara ihtiyacınız olabilir:
Bakteriyel bir enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler.
Lösemi tedavisi için kemoterapi, radyasyon, immünoterapi veya kemik iliği nakli.
Kan damarlarındaki şişmeyi azaltmak için kortikosteroidler.
Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar.
C vitamini takviyeleri.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Peteşi, özellikle çocuklarda ciddi bir hastalık veya tıbbi acil bir durumun belirtisi olabilir. Deride keskin kırmızı noktalar varsa ve aşağıdakilerden bir veya birkaçı eşlik ediyorsa derhal tıbbi yardım alın.
Karışıklık, baş dönmesi veya bilinç kaybı (senkop veya bayılma).
Ateş.
Hızla yayılan lekeler.
Nefes almada sorun.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.