Üst Sırt Ağrısı

Üst Sırt Ağrısı

Sırt ağrısı, boyun tabanı ile göğüs kafesinin altı arasında herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Sırt ağrısı, yaralanmalar veya kırıklar, kötü duruş, disk sorunları veya artrit gibi diğer sorunlardan kaynaklanabilir. Hafif ila orta derecede sırt ağrısı olan kişiler genellikle semptomlarını evde yönetebilirler.

 

Üst sırt ağrısı nedir?

Üst sırt ağrısı (ve orta sırt ağrısı), boynunuzun tabanından göğüs kafesinizin dibine kadar herhangi bir yerde ortaya çıkar. Üst ve orta sırtınız torasik omurga olarak adlandırılır. Torasik omurganızda omur adı verilen 12 küçük kemik bulunur. Omurlarınız omurganızı oluşturur.

Torasik omurganızdaki omurların her biri bir çift kaburgaya bağlıdır. Kaburgalarınız, göğsünüzün ortasında sternum adı verilen uzun, düz bir kemikle vücudunuzu sarar. Bu göğüs kafesinizi oluşturur.

Sırtınızın üst kısmında ayrıca her omuru birbirinden ayıran diskler bulunur. Bu diskler siz hareket ettikçe şoku emer. Sırtınızın üst kısmında omurganızı bir arada tutan birçok kas ve bağ vardır. Sırt ağrısı, birçok farklı tıbbi sorundan veya sırtınızdaki kemikler, diskler, kaslar ve bağların yaralanmasından kaynaklanabilir.

Üst sırt ağrısı, bel ağrısı veya boyun ağrısı kadar yaygın değildir. Bunun nedeni, sırtınızın üst bölgesindeki kemiklerin, boynunuzdaki ve belinizdeki kemikler kadar hareket etmemesi veya bükülmemesidir. Sırtınızın üst kısmındaki kemikler, sırtınızı sabit tutmak için kaburgalarla birlikte çalışır. Kalbiniz ve akciğerleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki hayati organları korumaya yardımcı olmak için birlikte çalışırlar.

İnsanlar sırt ağrısı hissini birçok farklı şekilde tanımlar. Örneğin;

Yanan veya keskin bir ağrı.

Zonklayan bir ağrı.

Kas gerginliği veya sertliği.

Bir sinir boyunca yayılan ağrı.

Karıncalanma, uyuşma veya güçsüzlük.

 

Üst sırt ağrısının olası nedenleri nelerdir?

Sırt ağrısına birçok farklı tıbbi durum ve yaralanma neden olabilir. Sırt ağrısına neden olabilecek durumlar şunlardır:

Gerilmeler ve burkulmalar: Sırt gerilmeleri ve burkulmaları, üst sırt ağrısının en yaygın nedenidir. Ağır bir şey kaldırarak veya yanlış bir hareketle kaldırmaya çalışarak kasları, tendonları veya bağları yaralayabilirsiniz.

Kötü duruş: Sırt ağrısı olan birçok insan dik durmakta zorlanır. Bunun yerine kendinizi daha rahat hissettiğiniz ancak omurganız için zararlı olan çarpık veya eğik şekilde durabilirsiniz.

Disk sorunları: Diskler, omurgadaki konumlarından kayabilir veya çıkabilir ve bir sinire baskı yapabilir. Ayrıca yırtılabilirler (fıtıklaşmış disk).

Kırıklar: Omurgadaki kemikler, bir düşme veya çarpma gibi bir kaza sırasında kırılabilir.

Artrit: Osteoartrit, sırt ağrısına neden olan en yaygın artrit türüdür.

 

Üst sırt ağrısı nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz size tıbbi geçmişiniz, aktivite seviyeniz, semptomlarınız ve ağrınız hakkında sorular soracaktır. Bu sorular şunları içerebilir:

Ağrı ne zaman başladı?

Ağrı en çok nerede hissediliyor?

Yaptığınız herhangi bir şey ağrıyı hafifletiyor mu?

Yaptığınız herhangi bir şey ağrıyı daha da kötüleştiriyor mu?

Doktorunuz fiziksel bir muayene yapabilir. Hareket etmenin ağrınızı nasıl etkilediğini görmek için bacaklarınızı kaldırmanızı veya bükmenizi isteyebilir, kas gücünüzü ve reflekslerinizi test edebilir.

Doktorunuz belirtilerinize bağlı olarak ek testler isteyebilir. Bu testler şunları içerebilir:

Omurga Röntgeni: Omurganızdaki kemiklerin görüntülerini incelemek için.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması: Omurganızdaki kemiklerin, kasların, tendonların ve diğer yumuşak dokuların görüntülerini incelemek için.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Omurgadaki kemiklerin ve yumuşak dokuların 3 boyutlu görüntülerini incelemek için.

Elektromiyografi (EMG): Omurganızdaki sinirleri ve kasları test eder ve bacaklarınızda karıncalanmaya veya uyuşmaya neden olabilecek sinir hasarını (nöropati) kontrol eder.

 

Sırt ağrısı nasıl tedavi edilir?

Tedaviniz ağrınızın nedenlerine ve semptomlarına bağlı olacaktır. Hafif ila orta derecede sırt ağrısı olan kişiler genellikle semptomlarını evde hafifletebilirler. Belirtilerinizi aşağıdakilerle yönetmeyi deneyebilirsiniz:

Dinlenmek.

Egzersiz: Egzersiz, üst sırt kaslarınızı germenize ve güçlendirmenize yardımcı olabilir.

İyi duruş: Masa başında çalışıyoranız dik oturmak ve duruşunuzu düzeltmek ağrınızı hafifletebilir.

Stresi azaltın: Derin nefes almayı, gevşeme egzersizlerini veya meditasyonu deneyin.

 

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Üst sırt ağrısı genellikle kendi kendine iyileşir. Ancak aşağıdaki durumlarda doktora danışmalısınız.

Üst sırt ağrınız bir hafta sonra hala geçmediyse.

Bacaklarınızda veya kalçalarınızda herhangi bir karıncalanma veya uyuşukluk hissederseniz.

Şiddetli ağrınız veya kas spazmlarınız varsa.

Ateş, kilo kaybı, bağırsak veya mesane sorunları gibi yeni semptomlar geliştirirseniz.

Bunlar daha ciddi bir durumun işareti olabilir.

Sırt ağrısı, bel ağrısı kadar yaygın olmayabilir, ancak yine de yaşam kalitenizi büyük ölçüde etkileyebilir. Sırt ağrısını her zaman önleyemeseniz de, onu önlemeye yardımcı olacak yollar vardır. Dik durmaya özen gösterin, bol bol egzersiz yapın ve stresinizi azaltmaya çalışın.

 

 

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.

Son Güncelleme: 17 Oca 2024


DİKKAT!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
İnternet sitemizi ziyaret ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.

E-Sonuç