Vajinal Kanama
Vajinal kanama, adet kanaması veya polimenore (21 günden az adet döngüsü), oligomenore (38 günden fazla adet döngüsü), amenore (90 gün boyunca adet döngüsü olmaması) ve metroraji (amenstrüel döngü) dahil olmak üzere diğer yaygın bozuklukların bir belirtisi olabilir. Bu semptom genellikle doğum kontrolü ile tedavi edilebilir.
Vajinal kanama nedir?
Vajinal kanama normalde, kadınlarda 10 ila 15 yaşlarında başlayan ve yaklaşık 45 ila 55 yaşlarında menopoza kadar devam eden bir döngü olan aylık adet kanaması ile ilişkilidir. Adet döngüsü ile ilişkili kanama, zamanlama, uzunluk veya miktar olarak değişebilir. Ancak adet döngüsü dışında da vajinal kanama olabilir.
Aşağıda vajinal kanama ile ilgili yaygın bozuklukların bir özeti bulunmaktadır.
Polimenore: 21 günden daha kısa menstrüel döngü yaşanması durumudur (sık dönemler). Döngünün uzunluğu, bir kanamanın ilk gününden sonraki kanamanın ilk gününe kadar sayılır ve genellikle 21 ila 38 gün arasındadır.
Oligomenore: 38 günden daha uzun sürede adet döngüsü yaşanması durumudur.
Amenore: 90 gün veya daha fazla süre boyunca adet döngüsünün olmaması durumudur.
Metrorrhagia: Yedi günden fazla süren adet kanaması veya adetler arasında meydana gelen lekelenme. Normal adet süresi üç ila beş gündür. Bu duruma intermenstrüel kanama da denebilir.
Kimler olağandışı vajinal kanama yaşar?
Olağandışı vajinal kanamalar her yaşta ortaya çıkabilir. Bir kadın ilk kez adet görmeye başladığında, ilk iki yıl boyunca her zaman düzenli bir döngüye sahip olmayabilir. Aynı şey menopoza girilen yıllarda da geçerlidir. Bu perimenopoz döneminde, periyotlar arasındaki gün sayısı değişebilir, tamamen atlanabilir veya kanama olağandışı derecede ağır veya hafif olabilir.
Vajinal kanamaya ne sebep olur?
Doğum kontrol ilaçları ve cihazları: Rahim içi araç (RİA) veya doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol cihazlarının kullanımı.
Kanama bozuklukları: Normal kan pıhtılaşması ile ilgili bir sorun, hemofili veya Von Willebrand Hastalığı gibi kalıtsal bir durumdan kaynaklanabilir; düşük kırmızı kan hücresi sayısı (trombositopeni); K Vitamini eksikliği (vücudun kan pıhtılaşma faktörleri yapmasına yardımcı olur) veya kan sulandırıcı gibi ilaçların yan etkisi olarak.
Kadın üreme sistemi kanserleri: Bunlar serviks, endometrium (rahim zarı), yumurtalıklar veya fallop tüpleri kanserlerini içerebilir.
Ektopik gebelik (Dış Gebelik): Döllenmiş yumurtanın uterus dışında, genellikle fallop tüplerinde büyüdüğü bir gebelik.
Endometrial hiperplazi: Endometriyum, genellikle çok fazla östrojen ve progesteron eksikliğinden kaynaklanan hormonal bir dengesizlik nedeniyle çok kalınlaşır. Bu durumun kendisi kanserli değildir, ancak bazı durumlarda rahim kanserinin gelişmesine yol açabilir.
Hormon replasman terapisi.
Hipotiroidizm: Yetersiz çalışan bir tiroid bezi normal adet döngülerini kesintiye uğratabilir.
Enfeksiyon: Pelvik boşlukta veya idrar yolunda oluşabilir.
Yaralanma: Yaralanma veya vajinada yabancı cisim.
Düşük: Hamileliklerin yaklaşık yüzde 15 ila 20'si düşükle sonuçlanır ve çoğu ilk 12 hafta içinde gerçekleşir.
Yumurtlama sorunları: Yumurtalıkların bozulması veya başarısızlığı, yumurtalıkların kendisindeki bir bozukluktan veya beynin yumurtlamayı kontrol eden bezlere sinyal gönderme biçimindeki bir sorundan kaynaklanabilir.
Plasenta dekolmanı: Hamilelik sırasında plasentanın (bebeği içeren kese) rahim duvarından ayrılması.
Plasental previa: Hamilelik sırasında, plasenta rahmin alt kısmında bulunur ve serviksi (rahim ağzı) kısmen veya tamamen kaplar.
Preterm eylem: Gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğum eylemi.
Rahim miyomları: Rahmin kas dokusundan gelişen kanserli olmayan büyümeler. Boyutları, sayıları, büyüme hızları ve rahim içindeki yerleri büyük ölçüde değişebilir.
Rahim (endometriyal) polipler: Rahim astarında hücrelerin aşırı büyümesi. Polipler genellikle kanserli değildir, ancak bazıları kanserli olabilir veya kanser öncesi poliplere dönüşebilir.
Anormal vajinal kanama nasıl tedavi edilir?
Mümkünse vajinal kanamanın önce ilaçlarla tedavi edilmesi tercih edilir. Bunlar başarılı olmazsa, ameliyat bir sonraki seçenek olabilir.
İlaçlar
Hormonal doğum kontrol yöntemleri (haplar, yama veya vajinal halka): Bu doğum kontrol yöntemleri adet akışını azaltabilir ve adetlerin daha düzenli olmasına yardımcı olabilir.
Rahim içi araç (RİA): Bazı RİA türleri hem doğum kontrolü hem de kanamayı en aza indirmek veya durdurmak için kullanılabilir.
Gonadotropin salgılayan agonistler (yumurtalıkları uyaran bir hormon olan gonadotropin salınımını azaltan ilaçlar): Adet akışını durdurmak ve miyom boyutunu küçültmek için kullanılır.
Traneksamik asit: Aşırı adet kanamasını durdurmak için kullanılır.
İbuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler): Ağır kanamanın kontrolüne yardımcı olabilir.
Ameliyat
Endometrial ablasyon: Kanamayı azaltacak veya durduracak olan uterus astarını yok eder. Bu prosedür gelecekteki bir hamileliği daha zor hale getirir, ancak gerçekleşmesi durumunda hamilelik risklerini büyük ölçüde artırır.
Dilatasyon ve küretaj (D&C): Dokunun uterustan kazınması işlemidir.
Uterin arter embolizasyonu: Myomların büyümek için kullandığı uterustaki kan damarlarını bloke ederek myomları tedavi etmek için kullanılır.
Miyomektomi: Fibroidleri alınıp rahmin çıkarılmadığı cerrahi yöntemdir.
Histerektomi: Rahim alınması. Diğer tedaviler başarısız olduğunda veya endometriyal kanseri tedavi etmek için kullanılabilir.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Adet döngüsünün düzenliliğinde bir değişiklik olduğunda(döngüler arasında normal düzenden belirgin şekilde daha kısa veya daha uzun bir zaman aralığı).
Adet döngüsü sırasında kan miktarında gözle görülür bir değişiklik (normalden çok daha fazla veya çok daha az kanama).
Cinsel ilişkiden sonra kanama.
Ergenlikten önce veya menopozdan sonra herhangi bir kanama (az miktarda olsa bile).
Yeni bir ilaca veya hormon tedavisine başladıktan sonra kanama.
Gebeliğin 2. veya 3. Trimesterinde (2. ve 3. üç aylık döneminde) kanama.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.