Yüksek Ürik Asit Seviyesi
Vücuttaki yüksek ürik asit seviyeleri, ürik asit kristallerinin oluşmasına yol açarak gut hastalığına neden olabilir. Pürin içeriği yüksek bazı yiyecek ve içecekler ürik asit seviyesini artırabilir.
Yüksek ürik asit seviyesi nedir?
Ürik asit, kanda bulunan atık bir organik bileşiktir. Vücut, pürin adı verilen kimyasalları parçaladığında oluşur ve çoğunlukla ürik asit kanda çözünür, böbreklerden geçerek idrarla birlikte vücudu terk eder. Pürin içeriği yüksek yiyecek ve içecekler ise ürik asit düzeyini artırır. Bunlar şunları içerir:
Deniz ürünleri (özellikle karides, ıstakoz, somon ve sardalye)
Kırmızı et
Karaciğer gibi sakatatlar
Alkol ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecek ve içecekler (özellikle alkolsüz bira dahil bira)
Vücutta çok fazla ürik asit birikirse hiperürisemi adı verilen bir durum ortaya çıkar. Hiperürisemi, ürik asit kristallerinin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu kristaller eklemlere yerleşerek çok ağrılı olabilen bir artrit türü olan gut hastalığına yol açabilir. Ayrıca böbreklere yerleşebilir ve böbrek taşı oluşturabilirler.
Yüksek ürik asit seviyeleri tedavi edilmezse kalıcı şekilde kemik, eklem ve doku hasarına, böbrek ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca araştırmalar yüksek ürik asit seviyeleri ile tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve karaciğer yağlanması arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir.
Yüksek ürik asit ve gut nasıl teşhis edilir?
Ürik asit seviyesini belirlemek için bir kan örneği alınarak test edilir. Bir böbrek taşı düşürürseniz veya ameliyatla aldırırsanız, taşın kendisi ürik asit taşı mı yoksa farklı türde bir taş mı olduğunu anlamak için test edilebilir. Kanda yüksek ürik asit seviyesi bulmak gut artriti teşhisi ile aynı şey değildir. Gut hastalığının kesin teşhisi için, şişmiş bir eklemden alınan sıvıda ürik asit kristallerinin görülmesi gerekir.
Yüksek ürik düzeyi nasıl tedavi edilir?
Gut atağı geçiriyorsanız, iltihabı, ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için doktorunuzun size reçete ettiği ilaçları kullanmalısınız. Bol sıvı tüketmeli, ancak alkol ve tatlı alkolsüz içeceklerden uzak durmalısınız.
Böbrek taşları idrarla vücuttan dışarı çıkabilir. Daha fazla sıvı içmek önemlidir. Günde en az 8 bardak içmeye çalışın. Ayrıca doktorunuz üreterdeki (böbrekten mesaneye idrarın geçtiği kanal) kasları gevşeterek taşların geçmesine yardımcı olan ilaçlar reçete edebilir. Eğer böbrek taşı kanaldan geçemeyecek kadar büyükse ve idrar akışını engelliyorsa taşın cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.
Yüksek ürik asit seviyesi önlenebilir mi?
Yüksek ürik asit seviyesi ve eklem ağrısındaki alevlenmeler, uzun vadeli bir tedavi programı ile kontrol edilebilir ve durdurulabilir. Doktorunuz sağlık durumunuza göre ürik asit kristalleri birikintilerini çözen ilaçlar reçete edebilir. Gut alevlenmelerini önleyen ve nihayetinde vücudunuzda bulunan kristalleri çözen ilaçlarla ömür boyu süren bir ürik asit düşürücü tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Yüksek ürik asit seviyelerini kontrol altına almak için fazla kiloları vererek ideal kiloya ulaşmak, fruktozlu mısır şurubu içeren gıdalardan, sakatat ürünlerinden, kırmızı et, balık ve alkollü içeceklerden kaçınmak. Faydalı olacaktır.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.