Akciğerlere giden hava normalde burundan geçmelidir. Burunda burun etleri sayesinde hava türbülans yaparak ilerler ve burun içindeki sümüksü salgı ile birlikte bu hava nemlenir, ısıtılır ve partiküllerden temizlenerek akciğerlere gelir. Burun tıkandığında hava ağızdan alınır, kuru ve soğuk bir şekilde akciğerlere ulaşır.Sık farenjit , öksürük gibi şikayetler yapabilir. Asıl önemlisi horlama nedenidir ve rahat nefes almamak konsantrasyon bozukluğu, performans azalması , fiziksel yetersizlik nedeni olabilir.
NEDENLER:
Septum deviasyonu= Burunun iki deliğini birbirinden ayıran önü kıkırdak arkası kemik olan oluşumun eğriliğidir.Burun tıkanıklığının, horlama ve apnenin en önemli nedenidir. 18 yaşından sonra ameliyat edilir. Daha önce burunun büyüme noktalarına hasar vereceğinden ameliyat yapılmaz. Kısa süren ve aynı gün hastanın taburcu edilebildiği bir ameliyatdır. Yüzde şişme ve morarma görülmez. Burun içine tampon uygulanır. Burundan nefes almak lüks değildir, şarttır. Ve bu ameliyat burundan nefes almamızı sağlar.
Konka hipertrofisi= Burun içerisinde her iki yanlarda bulunan etlerdir. Reaksiyonel olarak, yer çekimine bağlı, ilaçlar ile , soğuk hava , sıcak havada büyüyüp küçülebilirler. Solunan hava bu etlere çarparak ilerler, dolayısı ile ASLA TAMAMEN ÇIKARTILMAZLAR. Sadece içindeki kemiği aldığımız veya et kısmını kısmen ufalttığımız teknikler kullanılır. Ayrıca RADYOFREKANS dediğimiz radyo dalgaları vererek dokuyu bozmadan küçültme işlemi de sık uyguladığımız bir tekniktir.