Ses Kısıklığı ve Yaygın Nedenleri

Üst solunum yolu infeksiyonları, sinuzit ,allerji, bronşit, aktif ve pasif sigara kullanımı gibi etkenler, ayrıca ses kısıklıklarına neden olurlar.Akut larenjitde ses telleri beyaz görünümünü kaybeder,kızarık ve şiş bir hale gelir.
Sigara içenlerde bu enfeksiyon hali kronikleşir. Düzensiz bir mukoza görünümü oluşursa  biyopsi alınmalıdır.

Çocuklara sık bağıran anneler,  sportif aktivitelerde tezarühat , öğretmen, amatör ses sanatçısı, duyma kayıplı kişiler ile sık konuşmak, gürültülü ortamlarda ve  aşırı kuru veya tozlu ortamlarda bulunmak ve sık konuşmak,  ağırlık kaldırmak, nefesli çalgılar ses bozukluklarına yol açarlar. Bunlarda sesi yanlış alışkanlıklar ile aşırı kullanma sonucunda, ses teli nodülüdediğimiz  sert, toplu iğne başı ufaklığında kitle veya ses teli polibi dediğimiz jelatin kıvamında, saplı veya sapsız  kitle oluşur.Ses tellerinin birbine değen uçlarındaki bu lezyonlar sayesinde ses kalitesi hemen değişir. Kısık, soluk soluğa , zayıf bir ses oluşur.Ayrıca sigara içen ve sesini  kötü kullanma alışkanlığı olanlarda Reinke ödemi(sigara polipi) dediğimiz ses tellerinin yelken gibi şişmesi ve sarkması ile karakterize başka bir patoloji gelişir.Kaba ve kalın bir ses çıkar.  Bunların tedavisi kolaydır, direkt larengposkopi  ile mikroskop altında lezyonları kolaylıkla çıkartırız.

Reflu larenjit yani mide asidinin ses tellerinin arkasında göllenmesi, özellikle sabahları kalkınca seste kısılma ve uzun bir ısınma döneminden sonra düzelme yapar. Ayrıca ağız kokusu, mide yanması, boğazda yanma ve boğaza bir şey takılıyormuş hissi oluşur.
Daha önce geçirilmiş operasyonlar sırasında genel anestezi için kullanılan tüp, ses tellerinde reaktif dokular oluşturabilirler Bademcikleri almak  veya burun ameliyatları ses kalitesini değiştirebilirler. Ancak ses, ses terapisi ile 3-6 ayda stabilize olur.
Ses bozukluklarının en ürkütücü nedeni  gırtlak tümörleridir.Devamlı ve gittikçe artan şiddetde ve beraberinde bazen yutma güçlüğü, kulağa yansıyan ağrı ve nefes alıp vermede rahatsızlık gibi şikayetleri de getiren bir ses kısıklığı mevcuttur.

Son Güncelleme: 17 Oca 2024


DİKKAT!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
İnternet sitemizi ziyaret ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.

E-Sonuç