Kalça Ağrısı
Kalça ağrısı; artrit, kalça yaralanmaları (kırıklar, labral yırtıklar ve çıkık), bursit ve çocukluk hastalıkları gibi çeşitli durumların bir belirtisidir. Sporcuların kalçalarını incitme ve kalça ağrısı çekme olasılığı daha yüksektir. Genellikle dinlenme ve fizik tedavi ile tedavi edilir.
Kalça ağrısı nedir?
Kalça ağrısı, artrit, yaralanmalar veya kalça soketinizdeki problemler nedeniyle ortaya çıkabilir. Her yaştan insan kalça ağrısı yaşayabilir, ancak yaşlı insanlarda artrit ve kemik kırıkları nedeniyle bu durumun gelişme olasılığı daha yüksektir. Kalçalarını her yöne hareket ettiren dansçılar, jimnastikçiler ve diğer sporcuların, özellikle aşırı kullanımdan dolayı kalçalarını incitmeleri daha olasıdır.
Sebebe bağlı olarak dinlenme, iltihap önleyici ilaçlar ve buz ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Daha ciddi yaralanmalar cerrahi müdahale gerektirebilir. Doktorlar genellikle yırtık tendonları veya bu bölgedeki kıkırdak yapıları onarmak için minimal invaziv artroskopik cerrahi kullanır. Hasar şiddetli ise, doktorunuz kalça protezi ameliyatı önerebilir.
Kalça ağrısına ne sebep olur?
Hayatınız boyunca birçok durum ve yaralanma kalça ağrısına neden olabilir. Bazı yaygın kalça ağrısı nedenleri şunları içerebilir:
Artrit: Osteoartrit, romatoid artrit ve ankilozan spondilit dahil olmak üzere çeşitli artrit türleri kalçaları etkiler. Kalça artriti yaygındır. Eklem ağrısı ve şişmeye neden olur. Artrit her yaştan insanı etkileyebilir, ancak yaşlı insanların bu duruma sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Yaralanmalar: Aşırı kullanım veya travma kaslarınıza, kemiklerinize, tendonlarınıza (kasları kemiklere bağlayan sert lifler) ve bağlarınıza (kemikleri diğer kemiklere bağlayan dokular) zarar verebilir. Tekrarlayan hareketler yapan sporcular özellikle aşırı yaralanmalara eğilimlidir. Yaşlı insanlar, biz yaşlandıkça kemikler daha kırılgan hale geldiğinden kalça kırma olasılığı daha yüksektir. Yaşayabileceğiniz kalça yaralanmalarından bazıları şunları içerebilir:
Çıkık kalça.
Labral yırtıklar (kalça soketindeki kıkırdakta hasar).
Kalça suşları.
Kırıklar.
Yapışkan kalça sendromu.
Bursit: Kalçanın iç kısmında yer alan içi sıvı dolu keselerdir. Bu keseler, yaralanma, aşırı kullanım veya artrit nedeniyle tahriş olabilir ve şişebilir. Bu olduğunda, bursit adı verilen ağrılı bir durum gelişebilir.
Yapısal anormallikler: Kalçanın gelişimsel displazisi (DDH) bebekleri etkileyebilir. Kalça yuvası çok sığ olduğunda, bilyeli ve yuvalı kalça ekleminin bilyeli kısmı yuvada kalmaz. Tedavi edilmeyen DDH yaşamın ilerleyen dönemlerinde ağrıya neden olabilir.
Çocukluk çağı hastalığı: Perthes hastalığı (Legg Calvé Perthes hastalığı olarak da bilinir), 6 ila 10 yaş arasındaki çocukları etkileyen nadir bir kalça hastalığıdır. Perthes hastalığı, uyluk kemiğinin ucundaki topta geçici kan kaybına neden olur. Sonuç olarak, kemikli top parçalanır ve şekil değiştirir. Zamanla, artık yuvaya tam olarak oturmaz ve kalça eklemi ağrısına neden olur.
Kalça ağrısı nasıl tedavi edilir?
Kalça ağrısı tedavisi tipik olarak ne kadar ağrınız olduğuna ve rahatsızlığınıza neyin sebep olduğuna bağlıdır. Kaslarda ve tendonlardaki hafif yaralanmalar genellikle dinlenme, buz kompresi ve iltihap önleyici ilaçlarla düzelir. Bu tedavi şekli evde yapılabilir ve bazen kalça ağrınızın bir kısmını hafifletebilir. Gerekirse, doktorlar minimal invaziv cerrahi ile tendonları ve labrum yırtıklarını onarabilir. Daha ciddi kalça hasarları, tam bir kalça protezi gerektirebilir.
Artrit tedavisi ilaç ve fizik tedaviyi içerebilir. Doktorlar genellikle GKD ve Perthes hastalığını kalça iyileşirken eklemi yerinde tutan özel diş telleri, alçılar ve askılarla tedavi edebilir. Bazı çocukların cerrahi müdahaleye ihtiyacı olabilir.
Ağrıya ne sebep olursa olsun, fizik tedavi egzersizleri kalça kaslarınızı güçlendirebilir ve rahatsızlığı giderebilir.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Kalıcı kalça ağrısı, artrit veya ciddi bir yaralanma belirtisi olabilir. Birkaç günden fazla süren ağrınız varsa doktorunuzu arayın. Ağrı yürümenizi veya hareket etmenizi zorlaştırıyorsa hemen doktorunuzu ziyaret edin. Düşme veya araba kazasından sonra kalça ağrınız varsa hemen doktorunuza görünün.
Çocuğunuzun kalça ağrısı varsa, yürümekte veya koşmakta zorlanıyorsa GKD veya Perthes hastalığını ekarte etmek için çocuk doktorunuza danışın.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili endişeleriniz ve sorularınız için sağlık kuruluşlarına veya doktorunuza danışınız.