Gebelik Nedir? Gebelik Tanısı Nasıl Konur?

İçindekiler

Gebelik Nedir? Gebelik Tanısı Nasıl Konur?

1. Gebelik tanısı nasıl konur?
Düzenli adet gören ve korunmayan evli bir genç kişide adet gecikmesi olmuşsa kanda ve idrarda yapılan testler ultrason bulantı, halsizlik ya da baş dönmesi gibi belirtilerle gebelik tanısı konulabilir.

2. Gebeler ne zaman doktora başvurmalıdır?
Adeti geciken bir kadın hemen doktora başvurmalıdır. Gebelik testi ve ultrasonda hemen tanı konulabilir. Sonra izleyen ayda anne adayı düzenli aylık kontrollere başlamalıdır.

3. Gebelik nasıl izlenir?
Planlı bir gebelikte, gebelik öncesi dönemde jinekolojik muayene, ultrason ve cx smear yapılan anne adayının TORCH kan grubu, hemogram ve tanı idrar testi yapılmalı, gebelikle birlikte aylık gebelik muayene ve ultrasonu, kan testleri ve tanı idrar testleri de ek olarak 11- 15 haftalık dönemde 2’li, 16- 18 hafta 3’lü tarama testleri 22- 26 haftalarda ise 2. düzey USG ve doppler testi yapılmalıdır. Böylece down sendromu ve sık görülen anomaliler ekarte edilmeli, riskli adaylarda 18- 22 haftalarda amniyosentez sonrasında kordosentezlere başvurulmalıdır. 24- 26 haftalarda şeker yüklemesi yapılmalıdır.

4. Gebelikte zararlı maddeler nelerdir?
Doktorlara danışmadan alınan ilaçlar kahve, sigara ve narkotik maddelerin tümü gebelikte kesinlikle sakıncalıdır. Alkol ve sigara gebe kalmayı zorlaştırırken anomali ve düşük doğum tartılı gelişme geriliği olan bebeklere erken doğum ve anne rahminde ölümlere neden olabilir.

5. İleri sistemik hastalar gebe kalabilirler mi?
İleri evre kalp, karaciğer ve böbrek hastaları ve diabetlerin gebe kalmaları sakıncalı olabilir. Mutlaka iç hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

6. Bebek hareketleri ne zaman anne tarafından hissedilebilir?
İlk gebeliklerde 18- 20 daha önce gebe kalmış olanlarda 16. haftadan itibaren hissedilir.

7. Gebelikte saç boyanabilir mi?
Kesin bir yasak söz konusu olmamakla birlikte mümkünse beşinci aydan sonra ve organik boya önerilmektedir.

8. Gebelikte ultrason sakıncalı mıdır?
Doğum hekimliğinde 1956’dan itibaren ultrason kullanılmaktadır. Bugüne kadar bildirilen bir komplikasyon yoktur yine de doktorun belirlediği sıklık dışında ultrason kullanılmalıdır.

9. Ultrason gebelikte hangi amaçla kullanılır?
Rahim içi, dış gebelik ayrımında, hem gebelik hem tanısı çoğul gebelik ayrımında gebeliğe eşlik eden miyom, polik ya da over kistinin tanımında gebeliğin haftalarına uygun ilerleyip ilerlemediğini saptanmasında yardımcı olur.

10. Kalıtsal hastalık tanısı nasıl konulur?
Kendiliğinden gebe kalanlarda koryonvillum biyopsisi, amniyosentez veya kordosentezle alınan örneklerde kromozom anomali tanısı konabilir. Tedavi ile gebe kalanlarda genellikle tüp bebek uygulamalarında embriyo transferi öncesi yapılacak PGD (preimplantasyon genetik tanısı) ile kalıtsal hastalık tanısı konulabilir.

11. Şeker, kalp ve böbrek hastaları gebelikte nasıl izlenir?
İlgili branş uzmanlarıyla tüm gebelik ve doğum boyunca titizlikle izlenmelidir.

12. Kan uyuşmazlığı nedir? Tedavisi var mıdır?
Annenin kadın Rh (-) ve babanın Rh (+) ise Rh uygunsuzluğu beklenebilir. Gebelik içinde indirect coombs testi ile izlenip fetal hydrasyon gelişenlerde anne rahmindeyken bebeğin kanı değiştirilebilir. Doğum sonrası ise kan grubu direct coombs testi sonuçlarına göre izleme fototerapi veya bebeğin kanının değiştirilmesidir.

13. Down sendromu nedir? Kimlerde daha sık görülür? Nasıl tanı konur?
Mongol çocuk olarak da bilinen bu hastalıktan zihinsel ve bedensel gelişme geriliği vardır. 35 yaş ve üzerinde daha önce mongol çocuk doğurmuşlarda daha sık görülür. Koryonvillum biyopsisi amniyosentez veya kordosentezle alınan örnekler 21.kromozom trisomisi olarak tanı konur.

14. Bu hastalıkların tedavisi var mıdır?
Tüm bu belirtiler imvazif (girişimsel) olup düşük yaptırma, kanama, enfeksiyon, uzun zamanda amniyo sıvı kaybı A-C gelişim bozukluğuna yol açma gibi riskleri vardır.

15. Anomalili gebelik için risksiz tanı yöntemleri nelerdir?
11- 14. haftalarda 2’li, 16- 18. haftalarda 3’lü tarama testleri ve 22. haftada ikinci düzeyde USG ve doppler testleri sağlanabilir.

16. Gebe kalma yönünden en yüksek olduğu adet günleri hangisidir?
Düzenli olarak 28 günde bir adet gören kadınların adetin 12- 19. günleri arası riskli günlerdir. 14- 15 -16. günler en yüksek günlerdir.

17. Doğum sonrası komplikasyonlar nelerdir?
Erken veya geç kanamalar, rahim veya meme iltihabı, üreme organ yırtıkları, damar tıkanıklıkları görülebilir. Erken tanıdan tedavi başarısı yüksektir.

Son Güncelleme: 17 Oca 2024


DİKKAT!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
İnternet sitemizi ziyaret ederek Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.

E-Sonuç